Archive | January 2017

Treatment of the heart… did you know ?

Treatment

A number of medications are used to treat diseases of the heart, or ameliorate symptoms. For diseases of the heart rate or rhythm, a number of different antiarrhythmic agents are used. These may interfere with electrolyte channels and thus the cardiac action peartotential (such as calcium channel blockers, sodium channel blockers), interfere with stimulation of the heart by the sympathetic nervous system (beta blockers), or interfere with the movement of sodium and potassium across the cell membrane, such as digoxin. Other examples include atropine for slow rhythms, and amiodarone for irr
egular rhythms. Such medications are not the only way of treating diseases of heart rate or rhythm. In the context of a new-onset irregular heart rhythm (atrial fibrillation), immediate electrical cardioversion may be attempted. For a slow heartbeat or heart block, a pacemaker or defibrillator may be inserted. The acuity of onset often affects how a rhythm disturbance is managed, as does whether a rhythm causes hemody2011_heart_valvesnamic instability, such as low blood pressure or symptoms. An instigating cause is investigated for, such as a heart attack, medication, or metabolic problem.

For ischaemic heart disease, treatment also includes amelioration of symptoms. This includes nitroglycerin, beta blockers and, in the context of an acute event, stronger pain relief such as morphine and other opiates. Many of these drugs have additional protective benefits, by decreasing the sympathetic tone on the heart that occurs with the pain, or by dilating blood vessels (GTN).

Treatment of heart disease includes primary and secondary prevention to prevent the occurrence or worsening of symptoms and atherosclerosis. This includes recommendations to cease smoking, decrease alcohol consumption, increase exercise, and make modifications to their diet to decrease the consumption of fats and sugars. Medications may also be given to help better control concurrent diabetes. Statins or other drugs such as fibrates may also be given to decrease a person’s cholesterol levels. Blood pressure medication may also be commenced or modified

For many diseases of the heart, including atrial fibrillation and valvular disease, and after a heart operation, anticoagulation in the form of aspirin, warfarin, clopidogrel or novel oral anticoagulants is often given simultaneously, because of an increased risk of stroke or, in the context of a clotted heart vessel, rethrombosis.

 Surgery

Main articles: Cardiac surgery, Coronary artery bypass surgery, and Coronary stent Surgery, when considered necessary for diseases of the heart, can take place via an open operation or via small guidewires inserted via peripheral arteries (“percutaneous coronary intervention”). Percutaneous coronary intervention is usually used in the c800px-heart_diseccionontext of an acute coronary syndrome, and may be used to insert a stent.

Coronary artery bypass surgery is one such operation. In this operation, one or more arteries surrounding the heart that have become narrowed are bypassed. This is done by taking blood vessels harvested from another part of the body. Commonly harvested veins include the saphenous veins or the internal mammary artery.
Because this operation involves the heart tissue, a machine is used so that blood can bypass the heart during the operation.

Heart valve repair or valve replacement are options for diseases of the heart valves.

Advertisements

Rrushi, ilaçi më i mirë për tumoret dhe zemrën…

Rrushi është ushqimi më ideal. Ai mbron nga keqtretja e stomakut, t2emperatura, sëmundjet e mëlçisë, hemorroidet, osteomieliti, gangrena, kanceri, si dhe nga mjaft sëmundje të tjera” – d
o të shprehej kështu mjeku i famshëm nga Nju Yorku, dr. A Liebstein, në vitin 1927. I cilësuar si mbreti i frutave për shkak të vetive kuruese që ka, studimet tregojnë se rrushi dhe varietetet e tij (i kuq, i bardhë dhe i zi) mund të të mbrojë nga sëmundjeve të zemrës. Ndërsa lëvorja e rrushit është e pasur me kvercetinë, substancën e cila e rregullon nivelin e kolesterolit në gjak dhe e zvogëlon rrezikun për të pësuar sulm kardiake, po ashtu rrushi është i pasur me polifenole dhe tanimë, që parandalojnë shfaqjen e tumoreve të ndryshme. Disa mjekë kanadez kanë arritur në rezultatin se rrushi është një armik i viruseve.

Gjithashtu rrushi ndikon në zhdukjen e kariesit të dhëmbëve. Rrushi i zi mendohet se ndihmon shumë oranizmin për tu pastruar nga helmet. Por rrushi asnjëherë nuk u këshillohet atyre që dëshirojnë të humbin në peshë, ai ndihmon personat që vuajnë nga kapsllëku.

Rrushi i bardhë dhe i zi janë të pasur me vitaminat nga grupi B, si dhe vitaminat A dhe C. Për shkak të sasive të mëdha të acidit kafeik, i cili është përbërës i substancës polifenolë (e cila është substancë dezintoksikuese), rrushi ndihmon edhe në mbrojtjen e organizmit nga kanceri. Prova të shumta të kryera në SHBA te persona të moshës së tretë, treguan se stafidhet dhe rrushi lidhen ngushtë me uljen e përqindjes së vdekjeve nga sëmundjet kanceroze.

DIETA ME RRUSH

Ky ushqi3m ka vlerë të madh nutritive dhe distike, ndërsa vepron si tonik natyral i organizmit. Rrushi përmban mesatarisht 20 për qind të sheqerit dhe ka vlera ta madha energjike,
përveç kësaj është i pasur me vitamine C, e cila është burim i kaliumit. Vlera me e rëndësishme e rrushit është në bioflavonoide, kompozimet të cilat janë antioksidantë të vlefshëm dhe mbrojnë qelizat nga ndikimet e dëmshme të radikaleve të lira. Dieta njëditore me rrush ka efekt diuretik, nxit tretjen normale dhe pastron zorrët, shërben si tonik për organizmin. Dieta është shumë e thjeshtë, mjafton të blini dy kile rrush dhe t’i hani gjatë ditës pa kufizim, kur do që dëshironi.

Të njohura si diuretikë dhe detoksifikues shumë të mirë, farat e rrushit luftojnë edhe plakjen.

Omega 6 dhe 9

 Farat e rrushit aktivizojnë edhe mikro-qarkullimin e lëkurës, gjë e cila ndihmon në mos plakjen e shpejtë të saj. Farat përmbajnë gjithashtu omega 6 dhe omega 9, e cila sjell rigjenerimin e qelizave dhe favorizon hidratimin e epidermës. Ndërsa vaji i farave të rrushit përdoret për masazh edhe tek flokët e thatë

Farat e rrushit 

4

Numri më i madh i përbërësve të dobishëm fshihet në farat e rrushit të zi, prandaj mendohet të jetë i shkëlqyeshëm në pastrimin e organizmit nga helmet.

 

Lëkura e rrushit

Shumë prej vlerave të dobishme të rrushit i detyrohen polifenoleve të pranishme në lëkurë, mes tyre edhe taninet. Këto të fundit që gjenden me shumicë në lëkurë, janë antioksidantë të fuqishëm dhe ulin rrezikun e madh të dëmtimit të enëve të gjakut nga radikalet e lira.

Sheqernat

Rrushi është i pasur me sheqerna në të cilat mëlçia mbështetet me të madhe, dhe i depoziton për t’i përdorur kur t’i nevojitet organizmit, mirëpo diabetikët duhet ta përdorin në mënyrë të kontrolluar.

Rrushi i zi 

Rrushi, në veçanti i ziu, është një prej frutave më të shëndetshme dh1e më të kompletuara. Falë përmbajtjes së lartë të ujit, kripërave minerale, fibrave dhe përmbajtjes së pakët të yndyrave e proteinave, tuli i kokrrave të rrushit rimineralizon organizmin dhe frenon urinë nervore, duke kryer edhe një funksion pastrues, duke lehtësuar procesin e eliminimit të toksinave metabolike të grumbulluara nga një jetë jo e shëndetshme (duhan, alkool, etj.)

Farat e rrushit, luftojnë plakjen

Ato janë antioksiduese dhe mbrojnë lëkurën dhe flokët. Vaji i farave të rrushit njihet tashmë në kuzhinë për vetitë e mira kundër kolesterolit. Ajo që jo të gjithë e dinë është se ajo na ndihmon edhe për të qenë të bukura përgjithmonë. Përbërja pa yndyrë i përshtatet çdo lloj lëkure dhe thithet shpejtë nga epiderma. Kjo përbërje përdoret për masazhet e trupit apo të flokëve, por mund të shërbejë edhe si bazë për produktet estetike. Por çfarë kanë vallë kaq të veçantë farat e rrushit? Ato përmbajnë polifenol, molekula plot me vitaminë E të cilat janë të pasura me antioksidues natyral, gjë e cila ndikon në mos plakjen e lëkurës.5

Si dhe Pse ndodh Hernia Diskale?

Hernie diskale ose ‘rrëshqitja e diskut’.

Hernia diskale është një prej shkaktarëve të shpeshtë të dhembjeve të shpinës. Simptomat më të shpeshta të hernies diskale mund të jenë dhembja përgjatë këmbës si dhe humbje të ndjeshmërisë përgjatë këmbës; varësisht prej nivelit ku ka ndodhë hernia vjen deri te ndryshimi sensitiv i zonës nga nervi i ngjeshur .Po ashtu, ndrydhja e rrënjës nervore mund të shkaktoj rënie të forcës muskulore duke shkaktuar edhe dobësim të forcës muskulore të shputës dhe tërë këmbës.Keepyourhealthsafe 

Si dhe pse ndodh kjo hernie e diskut ?

Secila unazë është lidhur me njëra-tjetrën me diskun ndërunazor. Disku intervertebral është një pllakë kërcore e cila anash ka ligamentet të cilat e mbajndisku-normalë diskun mes unazave. Roli i diskut është t’i mundësoj boshtit kurrizor të njeriut lëvizje në të gjitha drejtimet. Si pasojë lëvizjeve të ndryshme që bën njeriu gjatë punës dhe aktiviteteve të ndryshme , vjen deri te lëndimi I diskut apo deformim i diskut duke kaluar nga një masë e butë në një masë më të fortë.Keepyourhealthsafe 

Po ashtu, si pasojë e këtyre deformimeve , por edhe e ndonjë ngritjeje peshe apo ndonjë lëndimi, shfaqet ‘rrëshqitja e diskut’ apo
hernia diskale.Disku i hernizuar lëviz në drejtim të strukturave nervore përreth ku mund të bëj dëmtim direkt apo indirekt të elementeve nervore apo edhe palcës kurrizore.

Shkalla e dëmtimit të shkaktuar nga disku varet nga niveli i unazës, por edhe nga drejtimi i daljes së diskut. Ky disk ndonjëherë shkon në drejtim anësor ku gjenden rrënjët nervore duke shkaktuar dhembje të fortë të mesit dhe këmbeve. Kur disku del në drejtim medial kah palca kurrizore, atëherë përveç dhembjeve, mund të shkaktoje edhe çrregullime të ndjeshmërisë dhe të muskulit unazor . Në këtë rast pacienti ka pengesa në urinim dhe kjo quhet Sindroma e “kaudes ekuine “. Në këto raste  ështëproblemet-me-disqe e nevojshme dhe urgjente ndërhyrja  kirurgjikale.

Pra një disk rrëshqet kur qendra e saj (bërthama)  , shtyn kundër un
azës
së saj të jashtme (annulus). Nëse disku është grisur apo çarë shumë ose lënduar , bërthama mund të dalë përgjatë gjithë rrugës . Kur disku del jashtë  në drejtim të kanalit kurrizore, ajo vë në presion nervat e ndjeshmërisë kurrizore duke shkaktuar dhimbje.

Sepse një disk i rrëshqitur në mes të shpinës shpesh vë në presion rrënjët nervore që shkojnë në kofshë, kërcir dhe këmbë, dhimbje shpesh ndodh në vithe dhe përgjatë këmbës. Kjo është prekja e nervit shiatik.Një hernie diskale shpesh ndodh nga ngritja e peshave , shtyrja, tërheqja, përkuja apo lëvizjet gjarpëruese.

Keepyourhealthsafe